Open Access

Open Access (OA) este un model de publicare care își propune să asigure acces imediat, permanent, nelimitat și gratuit la publicațiile științifice rezultate din cercetarea finanțată public, pentru toți, fără distincție, prin intermediul Internetului.

Mai multe despre Strategia Națională

Acorduri Transformative

Ce sunt acordurile transformative

Principala strategie pentru implementarea elementelor de Open Access este convertirea modelului clasic de acord de licență pe abonament într-un model de acord transformativ. Acordul transformativ include transferul unei părți a taxei de citire către taxa de publicare. Taxa de Procesare a Articolului (APC) este suma pe care un autor de articol trebuie să o plătească pentru ca rezultatele muncii sale să fie publicate în regim Open Access. Articolul este apoi disponibil imediat pe site-ul editurii, fără nevoia unui abonament.

Negocierea Acordurilor Transformative

Consorțiul AnelisPlus este negociatorul contractelor transformative pentru Resursele Electronice de Informații (EIR). O prezentare generală a acestora poate fi consultată in lista acordurilor transformative.

Acorduri Transformative în vigoare în prezent

Pentru mai mulți furnizori de EIR, AnelisPlus a negociat (cu Elsevier, Wiley, Springer Nature, RSC, IOP, IEEE, Cambridge) o eliminare completă a taxelor de publicare Open Access pentru membrii consorțiului său.

Secțiune:
  • Prezentare generală a acordurilor transformative – conține informații generale despre contractele transformative individuale pentru bibliotecari, autori și administratori OA ai instituțiilor
  • Instrucțiuni pentru autori – pentru a beneficia de publicarea in regim OA prin intermediul AnelisPlus, autorul de corespondență trebuie să fie afiliat unei instituții care are abonament la editura respectivă (vezi condiții – acorduri transformative 2024 și resurse per beneficiari). Având în vedere că numărul de taxe de procesare (Article Processing Charge – APC) pentru publicarea în regim OA este limitat pentru unele edituri, în momentul epuizării acestora, Consorțiul AnelisPlus nu vă mai poate finanța contravaloarea publicării.